Kayıtlar

Ağustos 5, 2011 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Teşekkür nedir?

Teşekkür bir şeyin maksadına uygun kullanılmasıdır. Mesela gülü koklamak insanın güle teşekkürüdür. Teşekkür kıymet bilmektir.Havaya teşekkür onu solumak, rızka teşekkür onu yemektir. Teşekkürün zıddı küfran-ı nimettir. Ekmeği atmak odur. Teşekkür şükür demektir. Şükrün zıddı küfürdür. Kuran'ın indirilişinin amacı onu yaşayıp hayata döndürmektir. Ona teşekkür böyle olur. Her hayata dönüşen, yaşanan ayet Kuran'a bir teşekkürdür.

Müslümanın kadir gecesi ne zamandır?

Müslümanın kadir gecesi Fatiha'nın kendisine "nazil" olduğu gecedir. Nazil olması senin onu okuyor olmayın delili değil. Onu okuyor olmak nazil olması için bir sebep olsaydı tüm CD'lere ve kasetlere nur yağardı. Mesele o değil. Mesele ruhuna nüfuz etmesidir. Mesele önce anlamandır. İnzal, yüce manaların akla inmesidir. Akla inmeyen hayata inemez. Sureleri tanımak değil onlarla tanışmak gerek. O nesne kendisi özne olmamalı. O'da özne kendiside özne olmalı. Onunla diyaloğa girip, "Ey Fatiha gel seninle birbirimizi okuyalım" demelidir. Söyleyim dinle gönül İnleyim dinle gönül Gel beraber yanalım Yine seninle gönül  dediği gibi. Söyle dinleyeyim ey Kuran Söyleyeyim dinle ey Kuran Gel seninle bir diyaloğa girelim demelidir.

Ramazan'ı ihya etmek, diri tutmak ne demektir?

Ramazan'ı ihya etmek onu diriltip canlı tutmaktır. Ramazan sizi ihya etmiyorsa siz Ramazan'ı ihya edemezsiniz. Ramazan sizi diriltmiyorsa siz Ramazan'ı diriltemezsiniz. Ramazan zaten diridir. Fakat siz onunla dirilmiyorsanız onu manen öldürmüş hükmünde oluyorsunuz. (Mustafa İslamoğlu) Nazari hikmet ameli hikmete yaklaştırmalıdır. Yani teori pratiğe yaklaştırılmalıdır.

Vahye göre iyi insan kimdir?

Vahye göre iyi insan, aktif iyi olan insandır. Hakikaten etrafımıza baktığımızda, insanlarla konuştuğumuzda insanların birçoğu iyi görünür. Ama iş faaliyete gelince yine birçoğu ortadan kaybolur giderler. Pek azı iyilikte aktifdirler. İyiler aktif iyi olmayınca iyiler (doğuştan fıtratı iyi olanlar) kötü, daha sonrada aktif kötü oldular. (Mustafa İslamoğlu)

"Ben" idrâki ne demektir?

Ben idrâki kendine yakın olmak demektir. Kendine yakın olmayan Allah'a da yakın olamaz. İnsan şah damarına yakın olarak Allah'a da yakın olabilir. "Kişi kendin bilmek gibi irfan olmaz" düsturu budur. Bencillik demek değildir kasdedilen. Yasak olan bencilliktir ben değil.  Ben idrâki olmadan Kelime-i Şahadet olmaz. Ben demeden Şehadet edilemez. "Ben" olmadan şahit olunamaz. "Allah'a şahit olacaksın ey kul, önce kendine şahit ol. Ben varım de ki, sana şahit olayım. Benim varlığım Allah'a şahit olmamın delilidir. " Ben idrâki olmadan insan gafletten kurtulamaz. Ben idrâki kendiliğinden oluşmaz. Mutlaka bir hatırlatıcı lazımdır. Kuran'ın bir ismide zikirdir. Bu Kuran'ın kendine verdiği isimdir: "Zikri biz indirdik. Kim Allah'ın zikrinden yüz çevirirse ona biz şeytanı odak yaparız. Ona dar bir bakış alanı sunarız. O tek dünyalı olur." Kuran insan zihnini sürekli diri tutan bir dirilticidir. Kuran'ın çağrısı dirili

Oruç tutmakla ne yapmış oluruz?

Oruç tutmakla Allah'a teşekkür etmiş oluruz. Asıl teşekkürü ise Kuran'ı anlamakla yapmış oluruz. Çünkü Kuran Ramazan ayında inmiştir.

Namaza teşekkür etmek nasıl olur?

Kötülüklerden ve aşırılıklardan uzak durmakla olur.