Gelir testi nedir?

Gelir testi neden yapılıyor?

Devletin kendi vatandaşlarının devleti kullanmasına ve suistimal etmesine karşı aldığı bir tedbir. Bu tedbire göre yeşil kartlılar, 18 yaşını dolduran ve okula girmeyenler ve 25 yaşını bitirmiş üniversite öğrencileri gelirlerini bildirmeleri gerekiyor. Bildirmedikleri takdirde sağlık haklarından yararlanamıyorlar. Buradaki amaç belli gelir sınırını aşanların bazı sağlık hizmetlerinden devletin sırtından yararlanamamalarını sağlamak.

Yurtdışında ikamet eden vatandaşların durumu nedir?
Yurtdışında bulunan vatandaşlarımız yurtdışında olduklarını, yani ikametgahlarının yurtdışında olduğunu bildirmeleri gerekiyor. Bildirmedikleri takdirde gelir testi yaptıranlar kapsamında olanlar gelir düzeyi yüksek olarak değerlendirilip devlete borçlu çıkabiliyorlar.

Gelir testi nerelerde yapılıyor?

SGK’da kaydı bulunmayan ve vize süresi dolan yeşil kartlıların yaptırmak zorunda olduğu gelir testi için gerekli başvuru, kişinin kayıtlı ikametgahının bulunduğu il veya ilçe idari sınırları içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılacak. Vakıflara kaymakamlıklar aracılığıyla da ulaşmak mümkün. Özürlülük ve yaşlılık gibi nedenlerle bizzat başvuruda bulunamayacak olanların başvurusu vekili tarafından yapılabilecek.

Gelir testinde neler ve kimler dikkate alınıyor?

Gelir tespitinde, aynı evde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük anne ve büyük babadan oluşan aile esas alınacak. Aynı aile üyelerinden biri veya birkaçı başvuruda bulunsa bile başvuru formunda hanede yaşayan tüm fertlere ait bilgiler yer alacak. Aile içinden birden fazla kişi gelir testine tabi tutulacak kişi durumundaysa tek form ile başvuru yapılabilecek.

Gelir testi SGK'nın internet sayfasında da yaptırılabiliyor.

Gelir testi yaptırmayanlar için prosedür nedir?

Yasa 29 Ocak 2012'ye kadar vatandaşa gelir testi yaptırmaları için süre tanıyor. Yani şu an bu süre geçmiş durumda ama zararın neresinden dönülürse kardır. Çünkü ne kadar geç kalınırsa vatandaş devlete karşı o kadar her ay için 213TL/Aylık sağlık primi borçlanacak. Gelir testi yaptırmayanlar otomatik olarak yüksek geliri olanlar sınıfınada görülüyor ve aylık 213TL prim ödemek zorunda bırakılıyor veya her ay için 213TL (Aylık sağlık primi miktarı)  borçlanıyor devlete.

Hangi gelir miktarının altındakiler prim ödemektan muaf tutulacak veya primleri devlet tarafından ödenecek?
1 Ocak-30 Haziran 2012 dönemi için aile içindeki kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan herkes prim ödemek zorunda kalacak.

Geliri asgari ücretin üçte birinin (295.50 TL) altında ise primleri devlet ödeyecek.

Geliri asgari ücretin üçte biri (295.50 TL) ile asgari ücret arasında ise kişi 35.46 TL prim ödeyecek.

Geliri asgari ücret (886.50 TL) ile asgari ücretin iki katı arasında ise kişi 106.38 TL prim ödeyecek.

Geliri asgari ücretin iki katından (bin 773 TL) daha fazla ise kişi 212.76 TL prim ödeyecek.

http://www.haberturk.com/saglik/haber/721305-genel-saglik-sigortasi-gurbetcileri-magdur-etti

http://www.ilkedanismanlik.com/yurtdisinda-yasanyan-vatandaslar-dikkat-gelir-tespiti-yaptirmak-icin-son-3-gun.html

 http://www.hayat.ro/tuerkye/930

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıllara göre PKK tarafından şehid edilen Asker sayısı

Mustafa İslamoğlu'ndan ezber bozan zekat açıklaması