Hepatit C hastalarına yeni tedavi umudu



Daha henüz piyasaya sürülme izni alınmamış bu ilaç, virüsün çoğalmasını önlüyor. Avrupa ilaç bakanlığı EMA daha henüz satış izni alınmamış “Sofosbuvir” adındaki bu ilacı karaciğer naklinden sonra “Compassionate Use-Programm/merhametten dolayı uygulama” adı altında vermeyi planlıyor. Başka terapi şansı olmayan ağır derecedeki hastalar için erkenden başlanılacak etkili bir tedaviyi amaçlıyor. Alman sindirim ve metabolizma derneği (DGVS) bu kararı sevinçle karşıladı ve Almanya’da kontrollü bir şekilde uygulamayı üstlendi.

Hepatit C, karaciğer naklini gerektiren sebeplerin başında geliyor. Karaciger nakli esnasında hepatit c bulaşması varsa yeni nakledilen karaciğerede bulaşma riski çok büyük.

Tam da bu hastalar gurubu için enfeksiyonla etkili bir şekilde savaşacak ve hastaların kaldırabileceği bir ilaç yoktu. İlaç firmasının kendisi finanse ederek yaptığı araştırmalar sonucunda “Sofosbuvir” in alışılmış bilinen ilaçlarla birlikte kullanıldığında oldukça etkili olduğu gözlendi. Buna göre eğer hasta16 hafta bu ilaçla birlikte diğer ilaçlarlada tedavi edilirse, Hepatit C virüsünün 2 ve 3 Genotiplerinden 2’sinde yüzde 94, 3 Genotipinde ise yüzde 62 derecede etkili olduğu gözlendi. Hastalar daha önce tedavi edilmiş görünüyordu oysa.

İlaç, direkt olarak viral çoğalma siklüsüne girerek yeni virüslerin çoğalmasını önlüyor. Bir diğere araştırmalar nakledilmiş bir karaciğerin yeniden enfeksiyon kapmasını önleyebileceği yönünde umutlar veriyor. “Sofosbuvir” ilacı izin alınana kadar deneme ilacı safhasında daha. Kullanılabilirliği ve etkisi tam sonuçlanmadı henüz.

Eğer söylenenler ispatlanırsa hepatit c hastaları için çok iyi bir gelişme olacak. Daha iki sene önce kullanım müsadesi alınan “Telaprevir” ve “Boceprevir” ilaçları hepatit c hastalarının tedavi kalitesini büyük oranda yükseltmişti. Ama bu ilaçların etkisi hepatit virüsünün 1. genomuna karşı etkisi sınırlı.

Sofosbuvir ise c genomunun 2’den 6’ya kadarında kullanılması sözkonusu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıllara göre PKK tarafından şehid edilen Asker sayısı

Mustafa İslamoğlu'ndan ezber bozan zekat açıklaması