Sirkelerin piri elma sirkesi


https://pixabay.com/static/uploads/photo/2014/05/11/21/24/apple-342247__180.jpg

Sirke en eski tanınmış baharatlandırıcılardan ve konserve edicilerden biridir. Çünkü kapalı ve oksijensiz ortamda sonsuz koruyucu özelliğe sahiptir. Tarihin başlangıcından beri insanlık bu mucize besinin yapılış sanatını uygulamakta. Eski Çin, Japon, Yunan ve Romalılarda sirke yapımı son derece yeşeren bir sanatı teşkil etmiş.

Sirke yapımında alkolik bir çezelti sirke asidi bakterileriyle sirkeye çevrilir. Bu uygulama sonucunda çözelti, 6-12% oranında sirke asidi içerir. Gerçi günümüzde üretilen birçok sirke endüstriyeldir ama en kaliteli olanları halen uzun süre isteyen Orléans yöntemiyle yapılıyor. Bu yöntemde gereken asit miktarı ancak üç ayda gerçekleşiyor.



Benzersiz tadı ve kokusuyla sirke salatalar için yağsız mükemmel bir katık oluşturur. Baharat, meyve ve daha birçok yeşilliklerle sadece göze hitaben değil, aynı zamanda damağa göre değişik tatlandırma imkanlarını ve seçenekleri sunar sirke.

Hangi sirkeyi kullanmalı

Hiç şüphesiz elma sirkesini tercih etmeli. Hemen hemen her sirke kabızlıkta faydalıdır. Ama elma sirkesini diğer sirkelerden farklı kılan bir şey de güçlü kemik ve kaslar için faydalı olmasıdır. Bir Amerikalı doktor Dr. D. C. Jarvis  Halk sağlığı adlı kitabında şunları söylüyor elma sirkesi için. Günde iki yemek kaşığı elma sirkesini ve iki çay kaşığı balı karıştırıp günde üç kere yemeklerde 5x20 yaşına varmak için, ve birde yatağa gitmeden önce vücut savunma sistemininiz güçlendirmek için, içiniz. 


Çok önemli bir dipnot, lütfen okumadan geçmeyin

Sirke kullandıktan sonra dişlerinizi hemen fırçalamalısınız. Asitten dolayı çok çabuk dişte delikler açar. Birde sirke içerdiği asitten ötürü mide veya bağırsak rahatsızlıkları olanlarda ağrı veya sorun yapabilir. Böylesi durumlarda az bir dozla başlayıp sonra yavaş yavaş yükselterek kendi dozunu bulmalı ve öyle kullanmalıdır. Mesela suya iki değilde bir yemek kaşığı karıştırarak veya hatta bir çay kaşığı ile başlamak gibi. Ayrıca doğrusunu söylemek gerekirse üç öğün ikişer kaşık ve yatmadan önce tekrar iki kaşık, eder sana dört kaşık bal. Bu çok fazla şeker yüklemesi olacaktır. Bence sirkeyi az, balı çok daha az kullanmalı. Dr. Jarvis'de söylese insan kendi kendisinin önce doktoru olmalı diye düşünüyorum. Televizyonlarda şu şuna iyi gelir cinsinden söylenenlerede uyacaksanız illa ki, ne kullanırsanız kullanın aşırı yüklemekten kaçının. Gerçekte iyi gelen şey fazla yüklendiğinde zarar verebilir. Bu her şeyde böyledir, bunu lütfen unutmayınız.

Sağlıklı ve huzurlu günleriniz olsun. Allah ilk başta herkese sağlık versin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıllara göre PKK tarafından şehid edilen Asker sayısı

Mustafa İslamoğlu'ndan ezber bozan zekat açıklaması