Zilhicce Ayında Nasıl İbadet Etmeliyiz Ve Günlerimizi Nasıl Geçirmeliyiz?

Zilhicce ayı ilk 10 günün fazileti! Zilhicce ayında yapılacak ...

Sevgili Mümin Kardeşlerim...

Bildiğiniz gibi bu yıl Hicri 1441 yılında bulunuyoruz. Bu yıl zilhicce ayının birinci günü 22 Temmuz 2020'de başlıyor. 2021 yılında Zilhicce ayının birinci günü 11 Temmuza denk geliyor. 2022 yılındaki Zilhicce ayı ise 30 Haziranda başlıyor. Peki Zilhicce ayı neden önem kazanır? Zilhicce ayında ibadet etmek nasıl olmalıdır?

Allah bize bazı günleri diğer günlerden daha değerli tuttuğunu haber veriyor. Allah bunu böyle takdir etmiştir ve biz bunu sorup uğraşmak yerine ne yapmamız gerektiğine konsantre olmalıyız. Fecr Suresinde, ''Vel fecri veleyalin aşr'' diye geçen, ''O yemin edilmiş gece'', Zilhicce ayının ilk 10 gününü yansıtıyor. Peki Allah 10 geceye ya da 10 güne neden yemin eder? Onu Allah bilir... Dolayısıyla Allah Kuran-ı Kerim'de birçok şeye yemin etmiştir. Bunların hepsinin de sebebini Allah kendisi bilir. Ama bizim buradan anladığımız, dikkat etmemiz ve yoğunlaşmamızın gerektiği bir durumun olduğudur.

Zilhicce ayı Kameri ayların 12'ncisinin adıdır. İçinde Kurban Bayramının ilk gününün de bulunduğu geriye doğru 10 gün, Allah'ın üzerine yemin ettiği günlerdir. Her yıl güneş takvimine göre farklı günlere rastlar. Bu demek oluyor ki, seneye 10 gün önceden başlayacak Zilhicce ayı ve Hicri takvime göre tüm günler. Bir Mümin Kurban Bayramına yaklaşırken Allah'ın üzerine yemin ettiği 10 günün başladığını bilmesi lazım.

Senenin hiç bir zamanında şu 10 gün içerisinde olduğu kadar değerli bir iş yapılamaz. (HZ. Muhammed - Buhari)

Burada sadece farz namazlarını değil, tüm ibadetlerin çok büyük önem arzettiğini bilmek gerekir. Bahsedilen 10 günde nafile ibadetleri çoğaltmak ve mümkün olduğu kadar daha çok ibadet etmekte fayda vardır. Meselâ bayram günü hariç diğer 9 günü oruç tutabiliriz. Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutabiliriz. Sadaka verebiliriz. Sıla-i Rahim yapabiliriz. Hayırlı daha birçok işler yapabiliriz. Kendimiz için Allah'a dönüş günleri, tövbe günleri yapabiliriz. Zannediyorum hepsinden de önemlisi budur. Meselâ faizi bırakabiliriz. Haramlara, tembelliğe, kötü alışkanlıklara veda edebiliriz. Yani sonuçta İslam'ın, Allah'ın emrettiği şeyleri yapmaya karar verebilir, yasakladığı şeyleri de terkedebiliriz.

Zilhicce ayının ilk 10 gününde zikir çekilir. Bunları aşağıda sıraladım. Allah kabul etsin inşallah.

ZİLHİCCE ZİKİRLERİ (TESBİHATI, DUALARI):

1.gün (22 Temmuz 2020): 🌺"Subbuhun kuddüsün rabbuna ve rabbul melaiketi verruh" (100 defa okunur)
2.gün: 🌺 "Subhanallahi ve bihamdihi subhanallahil azim" (100 defa okunur)
3.gün: 🌺 "La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim" (100 defa okunur)
4.gün: 🌺 "Hasbiyallahu lailahe illallahü aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbul arşil azim" (100 defa
okunur)
5.gün: 🌺 "Allahümme afüvvün kerimün tuhibbul affe fa'fuanni" (100 defa
okunur)
6.gün: 🌺 "Lailahe illa ente subhaneke inni küntü minezzalimin" (100 defa
okunur)
7.gün: 🌺 "Rabbi inni messeniyeddurru ve ente erhamurrahimin" (100 defa
okunur)
8.gün: 🌺 "Hasbunallahi ve nimel vekil" (100 defa
okunur)
9.gün(30 Temmuz 2020): 🌺 Arefe günü "1000 defa ihlas suresi okunur"


Allah kabul etsin... Amin...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıllara göre PKK tarafından şehid edilen Asker sayısı

Mustafa İslamoğlu'ndan ezber bozan zekat açıklaması